(Chiar) Un om de cultura prahovean si o poveste despre roboti

duminică, 27 februarie 2011

Nu-mi prea place mie Nicolae Boaru. L-am auzit prima oara in '98.
Si de fiecare data reteta discursurilor lui e cam aceeasi - ia-ti iute un dictionar cu tine cand vorbeste Boaru, sau chiar doua, plus o lecitina pentru concentrarea atentiei pe piste lingvistice si ideatice multiple.

Asa incat mult timp m-am ferit de intalnirile cu Nicolae Boaru.
Astazi insa l-am descoperit intr-o rubrica pe Alphatv si am ramas cu urechile palnie si cu neuronii pe "on" cat timp a vorbit. Chiar a spus lucruri interesante. Si a folosit mai putine vorbe pretioase decat de obicei. Desi cu digresiunile tot la fel a mers, e un adevarat labirint mental sa il urmaresti si sa nu te pierzi.
Bine, e si aici o strategie oratorica, banuiesc, sa il tii pe ascultator in suspans ca intr-un roman policier, sa te urmareasca pe toate pistele false discursive numai ca sa afle care e sfarsitul propozitiei cu care ai inceput istoria.
Mi-a placut ca azi s-a ironizat chiar si el pentru stilul asta, remarcabil insa ca nu uita niciodata sa finalizeze ceea ce a inceput.

Pentru ziua de azi am aflat, printre altele, despre etimologia cuvantului ROBOT.
Se pare ca a fost inventat de scriitorul ceh Karel Capek in piesa de teatru intitulata R.U.R.
Si ca ar proveni de la verbul "robota", care inseamna munca de serb.

Acum e adevarat ca eu sunt socialista prin vocatie, deci nu e de mirare ca ideile expuse de Nicolae Boaru mi-au uns amaraciunea sociala si pornirile civice.
Cel mai mult mi-a placut urmatoarea fraza, citata cu aproximatia memoriei mele : robotii ce au fost inventati pentru a facilita munca au dus din pacate tocmai la inumanizare. Rezultatul este o aplatizare.

Daca il mai intalnesc pe Nicolar Boaru n-am sa mai fug de vorbele lui. Din pacate nu am retinut ora la care am vazut azi emisiunea pe Alpha tv.
Voi insa, daca vreti mai multe informatii despre istoria termenului si a conceptului insusi de robot gasiti aici pe wikipedia destule chestii interesante.

1 comentarii:

Anonim spunea...

am avut deosebita placere de a-l cunoaste personal pe nene asta si am fost zguduita de avalansa de neologisme folosite......intr-adevar:))

Trimiteți un comentariu