Pentru toti cei ce spun NU se poate!

duminică, 6 ianuarie 2013

Se poate, se poate!!

Mi se reproşează că ţin mai mult la case decât la oameni,
că iubesc prea mult trecutul
şi că nu-s realistă când susţin că încă lucrurile frumoase pot fi salvate.

Aşa am văzut dispărând o casă frumoasă din Ploieşti, trecând în fiecare zi cu indiferenţă pe lângă ea.
Aşa vedem degradîndu-se Palatul Nababului Cantacuzino de la Floreşti, o minunăţie pe care alţii nu ar şti cum să o promoveze, iar noi nu ştim cum să o furăm, sau doar să o ignorăm, de la caz la caz.
Aşa vedem conacele de care e plină Transilvania ajunse la stadiul de 'schiţe'.

Mi se spune că e imposibil, că deja degradarea e ireversibilă şi că fie nu se mai poate face nimic, fie ar costa mai mult decât ar merita.

Dar se poate, atâta vreme cât o clădire mai există cât de cât, cât mai există poze ale acelei clădiri, ea mai poate fi salvată.
Dovada o găsiţi pe acest site http://designist.ro/2012/07/11/vacanta-de-vara-ca-pe-vremea-boierilor-ghica-la-conacul-polizu/
Nu-i fac reclamă conacului, oricum nu cred că-s prea mulţi care şi-ar permite măcar o noapte acolo.

Dar citiţi articolul, delectaţi-vă ochii şi călătoriţi în imaginaţie!
Şi mai ales gândiţi-vă un pic : conacul ăsta este dovada că se poate, putem oricând să ne recuperăm trecutul arhitectural şi să ne mândrim cu rafinamentul bunicilor noştri! Care uneori se mai găseşte şi la nepoţi!

7 comentarii:

Unknown spunea...

Din păcate așa e la noi, nu știm să apreciem ce avem, dar ne minunăm cum la alții sunt atâtea și atât de mult promovate.

Rudolph Aspirant spunea...

1. pai una e o initiativa privata comerciala si alta e cand ceva apartine statului sau unui colectiv total eterogen de oameni, fiecare cu interesele lui personale
2. care din "bunicii nostri" au facut parte din cei posibil asociati cu familia Ghica ? Ca unii or fi fost contemporani sau vecini cu ei, da, desigur, dar tot asa sunt si eu contemporan cu SIDA lui Basescu...ce, ma invita el sau macar ma angajeaza el pe mine paznic la unul din conacurile lui ? Si nici eu nu am pretentia asta, pur si simplu, sa aiba grija de conacurile lui si sa faca ce-o vrea cu ele, si daca vrea sa faca unul din ele muzeu sau hotel, poate unii din noi vom sta si acolo, de ce nu ? (adica total fara ranchiuna politica, doar voiam sa dau asa o imagine pt ca m-a frapat expresia aia cu "bunicii nostri"...ca in mod cat se paote de real, chiar si in perioada interbelica, nu mai vorbesc de cea de inceput de secol 20 in Romania, vasta majoritate a oamenilor o duceau chiar destul de greu, pana si cei din familia Ghica nu o duceau asa de super-grozav !)

modele etichete spunea...

Asta e visul meu: sa iau o casa veche si sa o restaurez, sa o fac frumoasa. Sunt o gramada de case de genu' in Bucuresti, dar cred ca sunt si foarte scumpe, chiar daca sunt in paragina...

SIGN&DISPLAY spunea...

Fiecare casa are ceva frumos

jucarie bebelus spunea...

Pacat de toate aceste monumente care zac uitate.

Basmele romanilor spunea...

Stiu ca in Franta, majoritatea castelelor se afla in proprietate privata. Chiar si asa se pot vizita, de cele mai multe ori gratuit. Nu stiu daca la noi s-ar ajunge la asa ceva, dar e clar ca statul e nepasator.

hartie flipchart spunea...

In Romania sunt multe astfel de monumente care zac uitate.

Trimiteți un comentariu